Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

"...πάμε πλατεία;" / "Πλατεία" Γλώσσα Σκοπέλου

Ανηφορίζοντας τα στενά της Γλώσσας, αυτό που αντικρίζεις στρίβοντας στα τελευταία σκαλιά πριν την εκκλησιά της Παναγιάς, μοιάζει με μακροβούτι στο παρελθόν: μια ‘’Πλατεία’’, που η ιστορία της σίγουρα ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου. Αυτό που νιώθεις ευθύς αμέσως, είναι μεγάλη οικειότητα με το χώρο, ακόμη κι αν είναι η πρώτη σου φορά εκεί: μια πεντακάθαρη, νοικοκυρεμένη αυλή με τραπεζάκια αραδιασμένα δεξιά κι αριστερά, πνιγμένα στα λουλούδια!

Ο φωτισμός ζωντανός, χρώμα παντού, κι η διακόσμηση και στα δύο μαγαζάκια της ‘’Πλατείας’’, να …πορεύεται ανάμεσα στην λονδρέζικη φινέτσα και την ελληνική κουλτούρα.
Τα πρωινά, θα απολαύσεις τον καφέ σου συνοδεία από φρέσκα κουλουράκια, φρεσκοψημένα κρουασάν και χίλια δυό καλούδια απ’ τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο της ‘’Κυρα Λένης’’.

Καθώς η μέρα θα μεσιάζει, τη σκυτάλη παίρνει η μπύρα η βαρελίσια, να ξεδιψάσει τον κουρασμένο επισκέπτη, μα και το ντόπιο τσιπουράκι, ή το πολύ καλής ποιότητας  χύμα κρασί. Και η περιπέτεια ξεκινά: οι γεύσεις εδώ μα και οι συνταγές των πιάτων τους, κρατάνε από πολύ παλιά, με κάποιες μικρές πινελιές μοντερνισμού. Εδώ η ταραμοσαλάτα έχει μια γεύση απαράμιλλα σπιτική. Το τηγανητό καλαμαράκι , ζουμερό και τραγανό μαζί, ο μαρινάτος γαύρος με την κρουστή του σάρκα, κρατά μόνο τη γεύση της θάλασσας, η σαρδελα ‘’παντρεύεται’’ στο φούρνο με τα πιο φτωχά υλικά για να μείνει αξέχαστη και το φρέσκο χταποδάκι και καλαμάρι στη σχάρα ψαρεμένα στα σκοπελίτικα νερά, θέλουν για μοναδική τους συντροφιά ριγανίτσα και λεμόνι.

Το απόγευμα η ‘’Πλατεία’’ είναι γεμάτη από παιδιά που παίζουν ξένοιαστα κι ανθρώπους ν’απολαμβάνουν σπιτικό παγωτό σε πολλές γεύσεις, φρέσκα γλυκά του κουταλιού, μπακλαβάδες και μαστίχες. Ειν’ η ώρα της χαλάρωσης για τον μουσαφίρη της ‘’Πλατείας’’ …ενώ στην κουζίνα η μαγείρισσα ανασκουμπώνεται για τις νυχτερινές προκλήσεις:τα ζουμερά κοντοσούβλια, τα τραγανά κοκορέτσια γυρίζουν ήδη στις σούβλες κι οι κατσαρόλες κοχλάζουν με τα κοκκινιστά, το χοιρινό με τα δαμάσκηνα, το μοσχαράκι στιφάδο, τα λαδερά και τους λογής λογής μεζέδες που ετοιμάζονται και πάλι απόψε.

 Στην αυλή ανάβουν τα πρώτα φανάρια, το αγιόκλημα και τα γιασεμιά μεθυστικά, ο κόσμος ξανα ανηφορίζει στην ‘’Πλατεία’’, αυτή τη φορά για να ακούσει τις γλυκιές, νοσταλγικές μελωδείες απ’ το μπουζούκι και την κιθάρα νεαρών μελωδών.


Οι πιο ρομαντικοί θα αναζητήσουν την βεράντα που προσφέρει την μοναδική θέα στο Αιγαίο απ’ το ψηλότερο σημείο του χωριού, για ν’ απολαύσουν το ποτό τους , τα μοδάτα ‘’κοκτειλ’’, τις ‘’μαύρες’’ή ‘’ξανθές’’ μπύρες , μα κι ένα ταπεινό κρασάκι από φημισμένα ελληνικά κελάρια.



Στην ‘’Πλατεία’’ θα νιώθεις πάντα καλοδεχούμενος. Θα σε προσέξουν, θα σε περιποιηθούν,  και θα περάσεις όμορφα,τόσο που το…’’πάμε πλατεία’’ μόνο γλυκές αναμνήσεις θα σου φέρνει στο νου!



                                                                                                                       "Πλατεία"
                                                                                                                cafe/μεζεδοπωλείο

                                                                                                                Γλώσσα Σκοπέλου
                                                                                                                  τηλ:24240 33115



                                                              Τα μαγαζιά μας











Κοινοποίηση