Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ

Με τη χάρη του Θεού και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ετιμήθη λαμπρώς και εφέτος η μνήμη της Αγίας ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος και Αθληφόρου Παρασκευής, Πολιούχου Αλοννήσου, στο Νησί αυτό των Σποράδων της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας.

Ιδιαίτερη λαμπρότητα προσετέθη στην εν λόγω πανήγυρη και από την έλευση τμήματος της Τιμίας Κάρας της Αγίας Παρασκευής το οποίο προσήλθε από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλης. Την Τιμία Κάρα συνόδευε ο διάκονος της Μονής π. Τιμόθεος και οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες π. Τίτος Γερονικολός και π. Αλέξιος Παπασταμούλος.

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 έγινε επίσημη υποδοχή της Τιμίας Κάρας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό από τον εφημέριο π. Λουκά Σταμέλο και αμέσως μετά ξεκίνησε η ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού μετ' αρτοκλασίας. τον οποίον παρακολούθησαν πλήθος κόσμου καθώς και οι αρχές της πόλης συμπεριλαμβανομένων του Δημάρχου Αλοννήσου κ. Πέτρου Βαφίνη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη. Κατά την ώρα του εσπερινού αγήματα του τοπικού συστήματος προσκόπων και των συστημάτων προσκόπων Δράμας και Ξάνθης (τα οποία είχαν έρθει και για να τιμήσουν την πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής) φύλατταν εκ περιτροπής την Ιερά Εικόνα και την Τιμία Κάρα της Αγίας.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο π. Τίτος Γερονικολός ο οποίος ετόνισε ότι οι Άγιοι είναι οικογένεια του Χριστού και, μιμούμενοι το παράδειγμα της Αγίας Παρασκευής, οφείλουμε και εμείς να αισθανόμαστε φίλους και συγγενείς το Χριστό, την Υπεραγία Θεοτόκου και όλους του Αγίους, ιδιαιτέρως δε την Αγία Παρασκευή.

Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε πάνδημη λιτανεία στην χώρα της Αλοννήσου συνοδευομένης από στοιχισμένες σειρές προσκόπων που τηρούσαν την τάξη στη λιτανεία αλλά και από τα εύηχα παιανίσματα της Φιλαρμονικής Αταλάντης, η οποία ήταν προσκεκλημένη του Δήμου Αλοννήσου για να λαμπρύνει την εορτή της Πολιούχου.
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 τελέστηκε λαμπρό συλλείτουργο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, των αρχών του τόπου, του κ. Δημάρχου, της κ. Αντιπεριφερειάρχου και αγήματος προσκόπων, οι οποίοι παρίσταντο πλάι της Ιεράς Εικόνος της Αγίας με την Ελληνική Σημαία.

Τον θείο λόγο διηκόνησε ο π. Αλέξιος Παπασταμούλος, ο οποίος εξήρε το μαρτύριο της Αγίας και προέτρεπε στην μίμηση αυτής της μαρτυρικής αγάπης προς το Χριστό από τους πιστούς.
Τέλος, ο π. Λουκάς Σταμέλος ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της εορτής και ιδιαιτέρως τον π. Ιάκωβο Μπαλωμένο, καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μακρυμάλλη, ο οποίος με πολύ χαρά ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πιστού λαού της Αλοννήσου να αποστείλει την Τιμία Κάρα της Αγίας.

Η Τιμία Κάρα παρέμεινε στην Αλόννησο και για την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος του ιαματικού, στον ομώνυμο Ναό του οποίου ετέθη για προσκύνηση, καθώς ο πανηγυρίζων Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος είναι ο κεντρικός Ναός του οικισμού Βότση, του δεύτερου μεγαλύτερου, μετά το Πατητήρι, στην Αλόννησο.
Είθε η χάρις της Αγίας Παρασκευής που είναι η προστάτις Αγία της Μητροπόλεώς μας αλλά και της πιο απομακρυσμένης ενορίας της, καθώς και η χάρις του Αγίου Παντελεήμονος να ευλογεί, να σκέπει και να αγιάζει τον πιστό λαό της Αλοννήσου αλλά και όλης της Μητροπόλεως.


(φωτογραφίες: Ιωάννης Δροσάκης)
Κοινοποίηση