Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Επίσκεψη στον Φάρο Σκοπέλου / Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Παγκόσμια ημέρα των Φάρων χθες 21/8 και όπως ήταν φυσικό επισκεφθήκαμε τον δικό μας φάρο, της Σκοπέλου, που βρίσκεται στη θέση Γουρούνι στο βόρειο τμήμα του νησιού.Εκεί μας υποδέχθηκε ο υπηρεσιακός φαροφύλακας (επικελευστής) του Πολεμικού Ναυτικού όπου μας ενημέρωσε ευγενικά σε ότι απορίες είχαμε γύρω από τον φάρο. Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι πολύς κόσμος έκανε αυτή την μικρή αλλά ενδιαφέρουσα βόλτα στον φάρο όπου χρονολογείται από το 1884.

Εκείνη την χρονιά μπήκε για πρώτη φορά σε λειτουργία με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Σταμάτησε να λειτουργεί την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου για ευνόητους λόγους και επαναλειτούργησε το 1944 και έπειτα. Από το 1984 η πηγή ενέργειάς του (πετρέλαιο) αντικαταστάθηκε με το ρεύμα. Πολύ άνετοι οι χώροι μέσα, με έντονη την παρουσία της πέτρας.Από το ισόγειο κτίριο έως και πάνω, στον στενό χώρο του λαμπτήρα,υπάρχουν 74 σκαλοπάτια όπου τα 65 απ΄ αυτά είναι φτιαγμένα με πέτρα.

'Όλοι οι φάροι ανα την επικράτεια λειτουργούν είτε με ρεύμα είτε με ηλιακή ενέργεια. Η λειτουργία του φάρου της Σκοπέλου (ρεύμα) είναι αδιάκοπη αφού μπαίνει σε λειτουργία με ρύθμιση ενός φωτοκύτταρου ενώ οι φαροφύλακες έρχονται κάθε μήνα αρκετές ημέρες για διαμονή όπου και γίνονται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι αυτού.Τέλος να αναφέρουμε ότι η χώρα μας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, σε πληθώρα φάρων.




                                                                  Βίντεο
                                                 *πατήστε κάτω δεξιά το γρανάζι και επιλέξτε την ανώτερη τιμή για ακόμα καλύτερη εικόνα









Κοινοποίηση