Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Η Σκόπελος από την ανεξαρτησία του 1830 έως τη δεκαετία του 1860

Το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου πραγματοποίησε την πρώτη από μια σειρά συναντήσεων, που σκοπό έχουν να γνωρίσουν οι κάτοικοι του νησιού, τη σπουδαία ιστορία του τόπου τους. Τις συνήθειες των προγόνων, τα σχέδια, τους καημούς, τα κατορθώματα, τον πολιτισμό τους.

Στη συνέχεια, να μεταφέρει καθένας αυτά στα παιδιά, στην οικογένεια, ώστε να αγαπήσουμε και πάλι την παράδοσή μας, όπως πραγματικά έχει αυτή κι όχι νοθευμένη, αλλοιωμένη, όπως συνήθως την μεταφέρουν κάποιοι που δε γνωρίζουν και δε νιώθουν την ευθύνη αυτού που κάνουν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου νωρίς το βράδυ στην αίθουσα Ξενία (Δημοτικού Συμβουλίου) στη Σκόπελο. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κυρία Ελένη Σπηλιώτη, φιλόλογος.
Επεξεργάστηκε με ζήλο τις ιστορικές πηγές και παρουσίασε αποσπάσματα από άρθρα του ιατρού Δημ. Ριζόπουλου, του σκοπελίτη Νικ. Νικολαϊδη και του ιστορικού Γεωρ. Θωμά.
Με γλαφυρό και ανάλαφρο ύφος, μέσα από το κείμενό της, μας ταξίδεψε στο χρόνο και συγκεκριμένα την εποχή μετά την επανάσταση, από τα 1830 έως 1860.
Έτσι μάθαμε τις συνήθειες των προγόνων μας, την πρόοδό τους, την εμπορική τους δραστηριότητα.
Γνωρίσαμε τον τρόπο ζωής των γυναικών, το ρόλο τους στην τοπική κοινωνία, τις συνήθειες υγιεινής και τον καλλωπισμό τους.

Πληροφορηθήκαμε για το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων και την ίδρυση του πρώτου σχολείου καθώς και τους πνευματικούς άνδρες που αναδείχθηκαν την περίοδο αυτή.
Η ομιλήτρια, με αφηγηματικό ύφος, διατήρησε ζωηρό το ενδιαφέρον των ακροατών οι οποίοι στο τέλος δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους και πρότειναν τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας τους επόμενους μήνες.

Η κεντρική ομιλία πλαισιώθηκε με την προβολή ασπρόμαυρων φωτογραφιών οι οποίες εικονίζουν την Σκόπελο σε παλιότερες εποχές.
Το  Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου, έχει ήδη προγραμματίσει και επόμενες εκδηλώσεις με ανάλογα θέματα από την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.
Μαζί με τους κατοίκους του νησιού, θα ξεδιπλώσουμε τα ήθη και έθιμα της Σκοπέλου και θα επισκεφθούμε μνημεία και χώρους με ιστορική αξία.

Εισηγήσεις, βιωματικές δραστηριότητες, περίπατοι κ.ά. θα μας φέρουν πιο κοντά στις ρίζες μας και θα φωτίσουν το παρελθόν του τόπου, ώστε να μυηθούμε στον πολιτισμό που μας χαρακτηρίζει.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το Κέντρο Μελετών αναφέρεται και μελετά την ιστορία και τον πολιτισμό ολόκληρου του νησιού της Σκοπέλου.
Έχουμε ήδη σχεδιάσει δράσεις που έχουν σχέση με τις αρχαιότητες της περιοχής Γλώσσας και Λουτρακίου. Μακάρι και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να γίνουν συμμέτοχοι στην μελέτη της τοπικής ιστορίας και παράδοσης.
Εμείς παραμένουμε θετικοί σε όποιον επιθυμεί να εργαστεί μαζί μας για την προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου.

Σήμερα δυστυχώς μαθαίνουμε τα παιδιά μας να γιορτάζουν τα χριστούγεννα με ξενόφερτες συνήθειες. Παιχνίδια, σοκολάτες, αγιοβασιλάκια, τάρανδοι, αποτελούν ένα σκηνικό που μόνο σκοπελίτικο δε μπορεί να χαρακτηριστεί.
Το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου και αυτά τα Χριστούγεννα θα φέρει τα παιδιά σε επαφή με τις παραδοσιακές συνήθειες των Χριστουγέννων.  Θα σας ενημερώσουμε μελλοντικά για αυτές τις δραστηριότητες αυτές.
Παρακολουθήστε τη δράση μας και ενημερωθείτε στον δικτυακό τόπο:

http://skopelosculture.wordpress.com

Για το Κ.Μ.Ν.Σ.
Κων/νος  Σύρος
Κοινοποίηση