Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Αποκατάσταση της Ι.Μονής Ταξιαρχών Γλώσσας

Εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησε η αποκατάσταση της Ι.Μονής Ταξιαρχών στην Γλώσσα μέσω Κοινοτικού προγράμματος του ΕΣΠΑ. Πέντε εξειδικευμένοι τεχνίτες-εργάτες  στην αρχαιολογία και ένας επικεφαλής μηχανικός, είναι το συνεργείο όπου για πέντε περίπου μήνες θα βρίσκονται εκεί για να αποκαταστήσουν και να συντηρήσουν την Μονή που χρονολογείτε από το 1672.

Οι εργασίες που θα γίνουν είναι η καθαίρεση επιχρισμάτων (τοίχοι) και έναρξη εργασιών κατασκευής του περιμετρικού στραγγιστηρίου,για την προστασία του ναού από τις υγρασίες. Αναλυτικότερα ξεκίνησε η διερεύνηση του γύρω χώρου από τον ναό για τυχόν αρχαιολογικά αντικείμενα στο υπέδαφος, ώστε έπειτα να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για το στραγγιστήρι. Στη συνέχεια θα επισκευαστεί το υπόγειο (κάτω από τα δωμάτια),όπως και ο περίβολος χώρος γύρω από την Μονή.Την επιμέλεια όλων αυτών των εργασιών την έχει αναλάβει η υπηρεσία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.





                                                  Λίγα λόγια για την Μονή

Η μονή φαίνεται να κτίστηκε το 1672 και ανακαινίσθηκε στα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Στο προαύλιο της μονής διατηρούνται υπολείμματα παλαιοχριστιανικού ναού του 672 μ.Χ. Εκτός του περίβολου σώζεται οστεοφυλάκιο από καλόγερους που βρίσκονταν εκεί. Έχει ταυτιστεί με την νεότερη ιστορία της Γλώσσας κι η ιστορία της Μονής των Ταξιαρχών, πού αφιερώθηκε ως Μετόχι στην 'Αθωνική Μονή του Ξηροποτάμου, αφού η οικονομική ζωή του χωριού επηρεάστηκε άμεσα από την αντίστοιχη οικονομική ευρωστία της Μονής. Εκεί για πολλά χρόνια ζούσαν και αρκετοί μοναχοί. Αρχές του 20ου αιώνα με σύμφωνη γνώμη της Μονής τα γύρω κτήματα που είχε στην κατοχή του, πωλήθηκαν σε ιδιώτες.Σήμερα είναι έρημο και η ημέρα πανηγύρεως είναι κάθε 8 Νοεμβρίου ( παλαιότερη ανάρτηση ) όπου αρκετός κόσμος πηγαίνει να τιμήσει τους Αγίους.









Κοινοποίηση